automedia.investor.bgГумите с добре запазен протектор и дълбоки канали намаляват чувствително риска

...
automedia.investor.bgГумите с добре запазен протектор и дълбоки канали намаляват чувствително риска
Коментари Харесай

Три прости правила срещу аквапланинг

automedia.investor.bg

Гумите с добре непокътнат протектор и дълбоки канали намаляват сензитивно риска от аквапланинг. Но даже и те не са стопроцентова застраховка.
Затова спазвайте няколко елементарни правила при мокри пътища.

Първо, намалете . Няма съответна скорост, която да ви защищити. Но разликата сред 85 и 100 километра в час усилва риска от аквапланинг с близо 40 %. Разумната политика е да държите под 90 км/ч.

Второ, следете деликатно пътя , не се разсейвайте и бъдете готови.



Трето, в случай че въпреки всичко колата сервира, запазете самообладание . Паническите и прибързани дейности са рискови.

Обикновено можете да познаете аквапланинга още преди поднасянето заради  внезапно покачвания звук от мотора, когато колелата се въртят без противодействие.
В този миг  всякакви внезапни придвижвания са рискови . Докато колелата нямат сцепление, няма никакъв смисъл да скачате на спирачките или да навъртате кормилото. Това единствено ще утежни нещата, тъй като не се знае къде и по какъв начин колелата ще захапят още веднъж.

Ако единствено едно от колелата стъпи на изсъхнало и сте навили кормилото, най-вероятно ще се завъртите.  Натискането на спирачките единствено ще усили налягането върху водния пласт  и ще направи " възглавницата " по-дебела.

Затова не пипайте още спирачките и дръжте кормилото изправен. Отпуснете леко газта и изчакайте връщането на сцеплението. Тогава към този момент започнете да спирате и с умерени придвижвания насочете автомобила в безвредна област от пътя.

Правилната маневра зависи от съответната обстановка , несъмнено, само че в случай че запазите наличие на духа, можете да намалите доста вредите. Все отново рискът да се окажете в такава обстановка е в пъти по-малък, в случай че отметнете двете най-важни неща: ниска скорост и положителни гуми.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР